0

Jaanipäeva tavad ja kingiideed

Jaanipäeva tavad ja kingiideed
2022-08-22 Kingitare.ee

Igal aastal tähistatakse 23.-24. juuni öösel pikimat päeva ja lühimat ööd. Juba ammu usuti, et see on maagiline öö. Eestlased, nagu ka paljud teised rahvad, seostasid jaanituld algselt päikesekultusega. Hiljem, juba peale ristiusustamist, on jaanipäev saanud ka Ristija Johannesele pühendatud päevaks.

Jaanipäev ei ole sugugi ainult Jaanide ja Jaanikate oodatud pidupäev. See on pidu, mida ootavad nii suured kui ka väikesed, ja kui saab nautida pikka nädalavahetust, loodust, head toitu, suurepärast seltskonda ja lummavaid traditsioone. Pakume pühadelaua kaunistuseks graveeritud puidust lõikelauda „Jaani suupiste“, mida saab kasutada mitte ainult lõikamiseks, vaid ka kaunistusena. Suurepärasteks pidulikeks aktsentideks oleks ka puidust pudelikarp „Jaan ei joo, Jaan degusteerib“ või Jaani nimega pudeliavaja.

Kuid mis on üldse jaanipäev, miks ja kuidas seda tähistatakse?

  • Jaaniöö tähistab sümboolselt aasta lühimat ööd, kui täiesti pimedaks ei lähegi.
  • Usuti, et siis on taimedel maagiline vägi. Neid korjati jaaniööl ennustamiseks ja nõidumiseks.
  • Näiteks usuti, et kui jaaniööl korjatud õied padja alla panna, võib unes näha oma tulevast kallimat. Vanarahval oli muidki nõiduseid, et sellel ööl tulevikku ette ennustada ning endale piima- ja karjaõnne võluda. Üks tuntud komme on ka sõnajalaõie otsimine. Sõnajalg õitseb pärimuse järgi ainult sellel ööl, ning selle leidja saab maagiliste oskuste ja suurte rikkuste osaliseks.
  • Imeliseks ja tervendavaks peeti ka jaaniöö kastet, millega pesti nägu. Jaanipäevaks toodi tuppa, õue ja oma kallima akna alla kaseoksi. 
  • Nendest tehti ka saunavihtasid.
  • Muidugi tehti ka jaanituld, nii omas kodus kui ka kogu külale, tavaliselt mõnda kõrgemasse kohta ja võimalikult suurelt. Suure jaanitule ääres kohtus kogu külarahvas, lauldi ja tantsiti, söödi ja joodi. See komme on teatavasti säilinud tänaseni.

Mida kinkida Jaanile või Jaanikale?

Paljudel rahvastel on jaanipäev seotud nimepäeva traditsiooniga ja sellel päeval peetakse meeles kõiki Jaane. Ka meil on pakkuda vaimukaid ja meeldejäävaid kingitusi! Üllata Jaani või Jaanikat originaalse T-särgiga, sest sellel päeval tuleb nad kaugelt ära tunda! Mõned meie kõige populaarsemad disainid: T-särk „Suurepärane Jaan“, T-särk „Kõik Jaani eest!“, Naiste T-särk „Õite kuninganna“. Või äkki ei alga sinu tuttava Jaani hommik ilma tassi kohvi või teeta? Õnnitle teda selle erilise kruusiga: Tass „Palju õnne, Jaan“ või Latte tass „Palju õnne, Jaanika“. Samuti pakume peo kangelastele originaalseid aksessuaare - Kanepikiust põlle „Jaanika“, või Jaani mütsi.

Kas laiast valikust on raske üht kinki leida? Võid kinkida ka terve komplekti: Kinkekomplekt "Parim Jaan" või Kinkekomplekt "Kauneim Jaanika".

Rohkem kingitusi jaanipäevaks leiad siit: Kingitused jaanipäevaks.

Related Products

-18%
T-särk "Jaan"
T-särk "Jaan"
€ 13.99 € 16.99
Kruus lusikaga "Jaan''
-17%
T-särk "Jaan kõigi eest"
T-särk "Jaan kõigi eest"
€ 14.99 € 17.99
Võtmehoidja "Parim Jaan"
Kingituste komplekt "Parim Jaan"
Autolõhn „Jaan on roolis“

Related Posts

Kingitused Jaanipäevaks

Kingitused Jaanipäevaks

Ärge unustage tervitada Jaani, sest jaanipäev on tulemas!..

Loe lähemalt

Vaata kõiki

Mida kinkida lihavõttepühadeks?

Mida kinkida lihavõttepühadeks?

Ei ole veel kindel, mida lihavõteteks kinkida? Siin on 3 ideed, mis ei hakka rahakotile, kuid teevad saaja sellegi poolest õnnelikuks....

Loe lähemalt
Prindiga kruus

Prindiga kruus

Kruusid soovitud trükkiga on mõeldud neile, kes soovivad rikastada oma igapäevaelu kaunite eridisainiga kruusidega, mis ei ole mitte ainult ideaalsed ...

Loe lähemalt
Sõbrapäeva kingitused

Sõbrapäeva kingitused

Sõbrapäev on Eestis üha populaarsem tähtpäev. See on suurepärane päev ja võimalus näidata oma kallimale, kui oluline ja eriline ta on. Seega pakume te...

Loe lähemalt
Sukeldu jõulumaagiasse juba nüüd

Sukeldu jõulumaagiasse juba nüüd

Jõulud on eriline aeg, mil kodus levib mitmesuguste küpsetiste lõhn, kodu kaunistatakse jõuluehete, küünalde ja kaminas riputatud jõulusokkidega ning ...

Loe lähemalt
Parimad kingitused Isadepäevaks

Parimad kingitused Isadepäevaks

Pole piisavalt ideid, mida isadepäevaks kinkida? Leiad need siit....

Loe lähemalt
Õudselt head Halloweeni pakkumised

Õudselt head Halloweeni pakkumised

Seda tähistatakse kogu maailmas igal aastal 31. oktoobril...

Loe lähemalt